Nieuw specialisme is repareren van stoffering en van knuffels

Nieuw specialisme is repareren van stoffering en van knuffels

Dick Visser en zijn vrouw Reini zijn nieuwe vrijwilligers. Reini was in haar vrije tijd altijd al aan het klussen en knutselen. Om nog meer te kunnen doen met stoffen heeft Reini een cursus woningstofferen gevolgd. “Ik wil bezoekers die gestoffeerde kleine meubelstukken meenemen graag helpen daar waar het nodig en mogelijk is reparaties te verrichten, het meubelstuk weer mooi te maken”, zegt Reini. “Van alles doen met stoffen is wel mijn ding. Daarom wil ik me niet beperken tot het repareren van stofferingen van kleinmeubelen, maar wil ik ook graag knuffels herstellen. Van stoffen popjes tot teddyberen, ik geef ze graag een tweede leven.” 

Dick: “Ik werk graag met hout. Ik vind het bijvoorbeeld heel dankbaar werk om houten speelgoed weer helemaal tip top in orde te maken. Komt iemand met iets anders van hout aan om te repareren, kijk ik er ook graag naar. Een houten stoofje? Andere houten huisraad of kleine houten meubelstukken? Met hout is in het algemeen meer mogelijk dan met plastic voorwerpen. Ik ga graag mijn uiterste best doen de houten voorwerpen weer zo goed als mogelijk te herstellen. Overigens, iets heel anders, als mensen met kinderfietsjes waar iets niet goed aan werkt of ouderwetse autopeds met een mankement komen, ga ik er ook graag naar kijken.”

In het Repair Café Schiedam staan elke derde zaterdag van de maand deskundige vrijwilligers klaar om kosteloos spullen te repareren die anders zouden worden weggegooid. Daarbij kan worden gedacht aan koffieapparaten, audio- en videoapparatuur, klokken, verlichting en andere kleine elektrische apparatuur zoals krultangen, waterkokers en broodroosters. Eveneens reparaties aan rollators, boodschappenwagentjes en koffers op wieltjes alsook kleine reparaties aan fietsen behoren tot de mogelijkheden. Ook kleding kan worden aangeboden voor reparatie of klein verstelwerk en zodoende een langer leven krijgen.

Zo kan het Repair Café Schiedam de eigenaars van kapotte spullen helpen door deze zo mogelijk voor hen te repareren. Dat is niet alleen beter voor de portemonnee van de eigenaars, maar ook voor het milieu. Spullen komen daardoor niet onnodig op de afvalberg terecht. De vrijwilligers van het Repair Café Schiedam en de eigenaars van kapotte spullen kunnen dus samen een positieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. En het heet niet voor niets Repair Café, want het is tijdens de zaterdagen dat het Repair Café wordt gehouden nog gezellig ook.

Foto boven:  Dick Visser en zijn vrouw Reini zijn nieuwe vrijwilligers